SHMYO'da "Türk Kızılayı Kan Bağışı Farkındalık Eğitimi" Düzenlendi
Bingöl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu MYO Konferans Salonu’nda toplumda kan bağışının önemine yönelik bilinç oluşturmak amacıyla "Türk Kızılayı Kan Bağışı Farkındalık Eğitimi" düzenlendi. Kızılay Bölge Koordinatörü Mehmet Müjde'nin konuşmacı olarak yer aldığı eğitimde düzenli kan bağışının toplum sağlığı üzerindeki etkileri ve ihtiyaç sahiplerine sağladığı hayati faydalar vurgulandı.
Kan bağışının bir insanın hayatını kurtarmak için yapılabilecek en değerli yardımlardan birisi olduğunu vurgulayan Kızılay Bölge Koordinatörü Mehmet Müjde, “Her bir ünite kan, belki de üç kişinin hayatını kurtaracak kadar büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizde her yıl binlerce insan, çeşitli nedenlerle kana ihtiyaç duyuyor; bu nedenlerin başında ciddi hastalıklar, ameliyatlar ve trafik kazaları gibi beklenmedik durumlar geliyor. Bu durumlar, özellikle acil müdahaleler gerektirdiğinde kanın zamanında bulunması hayati önem taşıyor. Ne yazık ki, bu ihtiyacın karşılanması noktasında çoğu zaman yetersizliklerle karşılaşabiliyoruz. İşte bu sebeple düzenli kan bağışları, hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının sürekli kan ihtiyacını karşılayabilmesi için kritik öneme sahip” dedi.
Kan Bağışında Bulunacak Gönüllerin Belirli Sağlık ve Yaş Kriterleri
Kan bağışında bulunmak isteyen gönüllüler için belirli sağlık ve yaş kriterleri olduğunu söyleyen Müjde, “Kan bağışçısı olmak isteyen kişilerin yaşı 18 ile 65 arasında ve en az 50 kg olmalıdır. Ancak 65 yaşından büyük kişiler daha önce düzenli kan bağışçısı olmuş ve doktor onayı almışlarsa, bağış yapmaya devam edebilirler. Kalp hastalığı, insülin gerektiren şeker hastalığı veya kontrolsüz hipertansiyonu olan kişiler kan bağışında bulunamaz. Fakat kontrol altındaki bazı kronik hastalıklar için doktor onayı ile bağış yapılabilirler. Kan bağışında bulunacak kişilerin hemoglobin düzeylerinin yeterli olması gerekmektedir. Erkekler 3 ayda bir, kadınlar ise 4 ayda bir kan bağışında bulunabilirler. Bu süreler, vücudun kan bağışından sonra toparlanması için gereklidir” açıklamalarında bulundu.
Kızılay Bölge Koordinatörü Mehmet Müjde, kan bağışında sürekliliği sağlamak ve bu konuda toplumsal farkındalığı artırmak adına yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, "Toplumun her kesimine ulaşmak ve insanların kan bağışının önemini daha iyi anlamalarını sağlamak için farkındalık eğitimleri ve bilgilendirme kampanyaları düzenliyoruz. Her bireyin bu konuda sorumluluk alması ve düzenli olarak kan bağışında bulunması, sağlık sistemimizin güçlü kalması için büyük önem taşıyor. Kan bağışlamak sadece bir ihtiyaç karşılamak değil, aynı zamanda bir insanın yaşamına dokunmak ve ona umut olmak demektir. Bu nedenle herkesin bu bilinçle hareket etmesini ve kan bağışını bir yaşam tarzı haline getirmesini arzu ediyoruz." diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Eğitim programı katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona erdi.